Hue & Hanoi
Lieve allemaal,
Een update over Hue en Hoi An. Maandag avond ben ik met de nachtbus vertrokken uit Hanoi met de 'sleeping bus' naar Hue. Prima rit gehad, de bus bestaat uit drie rijen stapelbedden. In de bus ontmoet ik Danielle uit Australie. Zij ging echter vanuit Hue door naar Hoi An, maar aangezien we het erg goed konden vinden spraken we af weer te meeten in Hoi An.
Eenmaal vroeg aangekomen (half 7 's ochtends) en mijn vorige blog geschreven, wist ik niet zo goed wat ik moest doen, sterker nog, waar moest ik beginnen? Op straat ontmoet ik een Easyrider, mr Tum. Volgens mij noemde hem ik in mijn vorige verhaal. Na ontbijt en ingechecked zijn in het hostel ben ik achterop gesprongen en heeft hij me de stad laten zien. Eerst naar Amerikaanse bunkers met prachtig uitzicht over 'the Parfume river'. Vanuit hier door gereden (heel gaaf achter op de motor!) naar de tombes van vietnamese heersers tussen de 16e en 18e eeuw. Een soort park met prachtige ruines van oude tempels, graftombes en wat gebouwen in 'het oude emperium'. De stijl lijkt bijna Chinees, prachtig afgewerkte dakens en mozaiek werk op verschilldende muren. Ik genoot erg van deze wandeling aangezien er nauwelijks toeristen waren, het was erg warm en de bomen gaven schaduw.
Vervolgens weer terug naar mijn easy rider en op naar een Pagoda; Thien Mu Pagoda . Wederom nauwelijk toeristen en een prachtig gebouw. Hier staat de beroemde auto waarmee de monnik die zich in 1963 uit protest tegen de Vietnam oorlog in brandstak, naar Ho Chi Mihn is gereden om deze daad uit te voeren. Daar is ook een foto van te zien, erg bijzonder, hij overleef (natuurlijk) aan zijn verwondingen.
Ik wilde met de pagoda op de foto, dus vroeg een vietnamees meisje of ze de foto van me wilde nemen. In plaats daarvan wilde ze met mij op de foto met haar mobiel. Natuurlijk vond ik dat prima, maar zonder de vragen omklemde ze me in een stevige omhelzing om mijn middel met een grote grijns naar de camera. Een onverwachte knuffel maar ik kon er wel om lachen. Zo nu en dan zijn ze nog steeds onder de indruk van mijn verschijning haha! Ik krijg veel opmerkingen over mijn huid en mijn steile bruine haar. Blank zijn is hier echt een schoonheids ideaal, met 30+ graden dragen ze handschoenen, sokken, kapuchion, truien, lange broeken en houden parasols vast om wit te blijven. (Je moet opletten met zonnebrand kopen, er zit vaak 'whitening' in en de meeste zijn factor 50+ haha!)
Vervolgens zijn we naar de bekende 'citadel' gereden, met andere woorden, het oude emperium van Vietnamese heersers in 1804. Veel is verwoest tijdens de Vietnam oorlog, ze zijn dan ook druk bezig om deze binnenstad te restaureren. Wel erg mooi en ik denk dat het vroeger erg indrukwekkend moet zijn geweest. Momenteel is het nog steeds een grote ruine.
Ik wilde erg graag 'lokaal' lunchen, dus de easy rider heeft me naar een lokaal tentje gebracht, super lekker en typisch gerecht uit Hue, erg goedkoop ook. Mijn dagtrip eindigde met een stukje platteland en uiteindelijk terug in het hostel. Hier ontmoette ik een meisje die ik al eerder was tegen gekomen in Hanoi. We zijn wat gaan eten 'van de straat'. Streetfood is meestal het lekkerst en goedkoopst in Azie. Daarna zijn we naar de Skybar gegaan, niet erg boeiend maar toch leuk om 's avonds alle lichtjes over de stad te zien. Hue heeft voor de rest een mooi park lopen langs de rivier en een leuke brug die 's avonds in verschillende kleuren verlicht wordt.
Oorspronkelijk was het plan dat ik de dag erna The Demilarized Zone zou gaan bekijken, ondergrondse tunnels die in Vietnam oorlog gebruikt zijn voor de vietnamesen om te schuilen en vanuit hier te vechten tegen de Amerikanen. Ik heb besloten deze over te slaan om Danielle te ontmoeten in Hoi An en ik ga dezelfde soort tunnels nog bekijken met Philip vlak bij Ho Chi Mihn. Met de bus rij je een mooi stuk, o.a. lang Danang. Het viel me op dat hier enorm veel resorts, villa's, golfbanen en stranden zijn.
Hoi An is daarin tegen een ontzettend romantisch stadje wat bekend staat om zijn lampionnen en kleermakers. Danielle had al een heel fijn hotel geregeld met zelfs een binnen zembad. We zijn die middag direct op pad te gaan om, uiteraard, te shoppen! We hadden een goeie kleermaker gevonden, de vrouwen in deze zaak waren ontzettend aardig en spraken goed engels. Zo heb ik mijn eigen winterjas designed, een legging en een vest met leren mouwen. Spannend of ze wel begrepen wat ik bedoelde maar uiteindelijk zijn ze allemaal perfect gelukt! Ook nog een mooie jurk laten maken, een shirtje en een hele mooie lange rok. In totaal ben in 3 en een halve dag in Hoi An geweest en we zijn elke dag in deze winkel geweest om kleren (nadat ze gemaakt zijn) te passen (om ze vervolgens weer aan te passen). Verder heb ik uiteraard, aangezien ik 2 verschillende schoenmaten heb, hele mooie zwart suede pumps (bij een schoenenmaker), sandaaltjes en instappertjes laten maken. Van het een kwam het ander, ik heb ook nog twee shorts laten maken en uiteindelijk kon ik een geschilderde lampion ook niet weerstaan. Kortom, een enorm pakket naar nederland gestuurd, maar alles past perfect en in totaal was het veel goedkoper dan dat het in Nederland zou zijn.
De eerste avond gegeten in een fantastisch lokaal restaurant, gerunt door een Vietnamese familie. Een soort 'all you can eat'. Een vorse vietnamese dame heeft me letterlijk loempia's gevoerd, ik moest mijn mond open doen en zij stopte het eten erin. Heerlijke vietnamese gerechten, ze rollen in een stuk rijstpapier; sla, een loempia (kleine gefrituurde), stuk bbq vlees, een vietnamese pannekoek. Vervolgens dip je het in saus en met veel moeite lukt het je om een stuk in je mond te stoppen en af te bijten. Die avond had ik uiteraard buikpijn want ze bleven alles wat we op aten maar bij vullen. Vroeg naar bed en vooral niet te veel bewegen.
Naast shoppen en eten hebben we natuurlijk nog meer gedaan. We hebben een kookles gehad op het platteland. Na een rondleiding op een organische boerderij hebben we vietnamese gerechten leren koken. Een chefkok liet ons alles zien en leerde ons o.a. hoe te marineren en hoe een vietnamese pannekoek te maken (naar mijn mening meer een omelet). We hebben het einde van de kookles niet gehaald...in de zin van de laatste gerechten van het menu. We waren zo vol gestauwed met eten dat we gevraagd hebben of we de rest mee mochten als take away. 'S avonds hebben Danielle en ik een picknick van de take away gedaan bij de rivier met een lekkere fles wijn. De dag erna hebben we een fiets gehuurt en zijn naar het strand gegaan. 4Km fietsen en dan ben je bij een prachtig rustig strand, we hebben hier heerlijk gelegen op onze eigen banken onder een rieten afdakje. De zee was heerlijk en de zon ook. We hebben hard gelachen om een man die zo rood als een kreeft aan het bakken was op het strand. Die zelfde avond...waren mijn billen net zo rood en wat dat betreft is Karma zo gek nog niet. Met pijnlijke billen (en benen), Danielle ook verbrand, zijn de we die avond samen met onze pot aftersun naar bed gegaan.
Nu zijn we in Na Trang. Vannochtend aangekomen om 6 uur 's ochtends met de slaapbus. Deze keer was hij niet zo comfortabel, wat verouderd en dus kleinere bedden. Gelukkig had Danielle slaappillen, dus die hebben hun werk gedaan. Morgen willen we een grote easy rider tour gaan doen, dus hebben we deze ochtend kennis gemaakt met Mr. Son. Onze easy rider. Ontzettend vriendelijke vietnamees die al 10 jaar ervaring heeft. Oorspronkelijk was het plan om van Na Trang naar Dalat naar Mui Ne te gaan. Hij raadde ons Mui Ne erg af, alleen maar russen en grote resorts. Plan is dus gewijzigd, we gaan 6 dagen door de binnenlanden van Vietnam reizen en eindigen in Ho Chi Mihn op zaterdag. Zijn neef rijd ook met ons mij, Danielle en ik dus beide op 1 motor. Mr. Son en Mr. Phon, ze waren zelfs zo aardig om ons vandaag naar de Muth Bahts & Spa te brengen. Nadat we onze trip met onze easy riders geregeld hadden zijn we dus naar een spa gebracht waar we een modderbad genomen hebben en waar we genoten hebben van mineraal baden. Na de busrit erg ontspannend en zo zijn we weer vol met energie voor ons volgende avontuur.
Vanavond hebben we weer lekker gegeten van de straat en wijn gedronken op het strand. Na Trang is een bruisende stad met veel barren, restaurants, en een druk leven op de boulevard. Oversteken is dood eng, je staat midden op de weg terwijl er tientalen scooters op je afrijden. Een dag voor ons is goed, maar ik denk dat je, je hier zeker langer kan vermaken.
Nu naar bed, klaar maken voor de grote tocht morgen. We doen 5 overnachtingen, waarvan 1 homestay en dus 6 dagen rijden. Als het goed is gaan we koffieplantages, theeplantages, vietnamese minderheden, watervallen en bergen zien. Een gebied waar weinig toeristen komen omdat die voornamelijk aan het strand zitten. Dan zaterdag eindig ik in Ho Chi Mihn en zal ik (eindelijk!) Philip van het vliegveld ophalen waar ik erg naar uit kijk. Tegen die tijd komt er ook weer een nieuw verhaal aan over mijn volgende avontuur.
Veel liefs Nicoline